Emekliye seyyanen zam gelecek mi? AYM açıkladı, dosyalar birleşti!

Memur emeklilerine 2023 yılında verilmeyen 8 bin 77 TL’lik seyyanen zamla ilgili hak arayışında kritik bir hukuki eşik geride bırakıldı. Yargıtay 7. Ceza Dairesi Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz’in konuyu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşımasıyla başlayan bireysel başvuru sürecinde yüksek mahkeme dikkat çekici bir karara imza attı. Peki emekliye seyyanen zam var mı?
Memur emeklilerine 2023 yılında ödenmeyen 8 bin 77 TL’lik seyyanen zamla ilgili davada Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) kritik bir gelişme geldi. Yargıtay 7. Ceza Dairesi Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz’in yaptığı bireysel başvuru, daha önce açılan 2026/7162 başvuru numaralı dosyayla birleştirildi.
AYM‘NİN BİRLEŞTİRME KARARI NE ANLAMA GELİYOR?
Anayasa Mahkemesi, Seyfettin Çilesiz’in bireysel başvurusunu 6 Ağustos 2026’da görüştü. Mahkeme, ikinci başvurunun daha önce açılmış olan 2026/7162 numaralı dosyayla birleştirilmesine karar verdi.
Avukat Ali Erdem Gündoğan’ın aktardığı bilgilere göre esas incelemesi ilk dosya üzerinden sürdürülecek. Böylece aynı konuya ilişkin başvuruların birlikte değerlendirilmesinin önü açılmış oldu.Bu aşama, memur emeklilerinin 2023 yılında alamadığı seyyanen ödeme konusunda AYM’nin esas yönünden değerlendirme yapacağı sürecin devam ettiğini gösteriyor.
2023 YILINDAKİ 8 BİN 77 TL’LİK SEYYANEN ZAM TARTIŞMASI
Davanın temelinde, 2023 yılında görevde bulunan memurlara yapılan 8 bin 77 TL’lik seyyanen ödeme bulunuyor. Söz konusu ödeme memur emeklilerine yansıtılmadı.
Seyfettin Çilesiz tarafından AYM‘ye yapılan bireysel başvuruda, memurlara verilen bu ödemenin emekli memurları da kapsaması gerektiği savunuluyor. Başvuruda ayrıca, geçmiş dönemlerde ortaya çıktığı belirtilen hak kayıplarının karşılanması talep ediliyor.
Dava sürecinde AYM’nin vereceği esas karar, başvurunun içeriği bakımından belirleyici olacak.
EMEKLİYE SEYYANEN ZAM GELECEK Mİ?
Şu an için memur emeklilerine yeni bir seyyanen zam yapılacağına ilişkin kesinleşmiş bir karar bulunmuyor.
AYM‘nin 6 Ağustos 2026 tarihindeki işlemi, ikinci bireysel başvurunun daha önceki dosyayla birleştirilmesine ilişkin. Davanın esasına yönelik nihai kararın ardından seyyanen zam, geriye dönük fark ve diğer olası sonuçlar daha net şekilde ortaya çıkacak.
Söz konusu dava doğrudan memur emeklilerinin 2023 yılında yapılan seyyanen zamdan yararlanıp yararlanamayacağına ilişkin.
Bu nedenle davanın memur emeklileri lehine sonuçlanması durumunda kararın kapsamının öncelikle bu gruptaki emekliler açısından değerlendirilmesi bekleniyor.
İşçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin aynı davadan otomatik olarak yararlanacağı yönünde mevcut bir karar bulunmuyor.
MEMUR EMEKLİSİNE SEYYANEN ZAM NEDEN ÖDENMEDİ?
2023 genel seçimleri öncesinde görevde bulunan memurların maaşlarına 8 bin 77 TL tutarında seyyanen zam yapılmış, ancak bu artış memur emeklilerinin aylıklarına aynı şekilde yansıtılmamıştı.Bunun üzerine memur emeklilerinin de söz konusu artıştan yararlanması ve geçmiş dönemde oluştuğu ileri sürülen hak kayıplarının giderilmesi amacıyla hukuki süreç başlatıldı.

BİLECİK
2 gün önce3 SAYFA
4 gün önceBİLECİK
4 gün önce3 SAYFA
5 gün önceBİLECİK
5 gün önceBİLECİK
5 gün önceBİLECİK
12 Ağustos 2026BİLECİK
12 Ağustos 2026BİLECİK
12 Ağustos 2026BİLECİK
12 Ağustos 2026BİLECİK
12 Ağustos 2026BİLECİK
12 Ağustos 2026BİLECİK
12 Ağustos 2026BİLECİK
12 Ağustos 2026BİLECİK
12 Ağustos 2026BİLECİK
12 Ağustos 2026BİLECİK
12 Ağustos 2026BİLECİK
12 Ağustos 2026BİLECİK
12 Ağustos 2026BİLECİK
12 Ağustos 2026BİLECİK
12 Ağustos 2026BİLECİK
12 Ağustos 2026BİLECİK
12 Ağustos 2026BİLECİK
12 Ağustos 2026BİLECİK
12 Ağustos 2026Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.