DOLAR 43,3101 0.03%
EURO 50,7764 0.2%
ALTIN 6.709,89-0,13
BITCOIN 38985120.5268%
Bilecik

KAPALI

SABAHA KALAN SÜRE

123 okunma

Şairin Şiir Evreni’nin konuğu Akif Kurtuluş oldu

9 Ocak 2026 12:52

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği “Şairin Şiir Evreni” söyleşisine konuk olan şair ve yazar Akif Kurtuluş, “Edebiyatla ilişki kurmak istiyorsanız, kutsallarınızı kapının önüne bırakmaya hazır olmalısınız. Edebiyat huzur arayanların işi değildir” dedi.

(İGFA) – Nilüfer Belediyesi, edebiyat dünyasının usta isimlerini Bursalı okurlarla buluşturmaya devam ediyor. Nâzım Hikmet Kültürevi’nde gerçekleştirilen “Şairin Şiir Evreni” söyleşi dizisinin bu ayki konuğu, Türk şiirinin ve düşünce dünyasının önemli isimlerinden Akif Kurtuluş oldu. Şair Altay Öktem’in moderatörlüğünde gerçekleşen buluşmada Kurtuluş; şiir anlayışı, edebiyatın toplumsal işlevi hakkında paylaşımlarda bulundu.

“HAYATIMA YENİ SORULAR EKLEMEK İÇİN ŞİİR YAZDIM”

40 yılı aşan edebiyat yolculuğunda belirli bir poetika veya kılavuzla yola çıkmadığını belirten Akif Kurtuluş, şiirin hazır cevaplar sunmadığını ifade etti. Edebiyatın doğru cevap verme peşinde koşmadığını söyleyen Kurtuluş, “Ben hayatıma yeni sorular eklemek için şiir yazdım. Edebiyatla hiçbir şeye hazır cevap vermek istemedim. Edebiyat doğru cevap vermenin peşinde değildir. Eğer edebiyatla ilgili konuşuyorsak, elimizde bir doğru cevap şablonu yoktur” diye konuştu.

“HAKİM KİMLİKLERLE YÜZLEŞMEDEN EDEBİYAT YAPILMAZ”

Edebiyatın, yazarın kendi kimlikleri ve çevresiyle hesaplaşması ile mümkün olabileceğine değinen yazar, bu sürecin sancılı olduğunu vurguladı. Toplumdaki hakim kimliklerin sorgulanması gerektiğinin altını çizen Kurtuluş, şöyle devam etti: “Erkeğim, Türküm, Sünniyim. Bunların hepsi hakim kimlikler. Bu hakim kimliklerle yüzleşmeden edebiyat yapamazsınız. Kadın cinayetlerinin yaşandığı, eril dilin hakim olduğu bir ülkede, bu kimlik terbiyesiyle hesaplaşmadan, kendinizi yeniden tarif etmeden edebiyat yapılamayacağına inandım. Edebiyat etimolojik olarak ‘edep’ten gelse de bu arayış beni ‘edepsiz’ kıldı. Çünkü bu yüzleşme, yerleşik ahlak ve terbiye anlayışının dışına çıkmayı gerektirir. Edebiyat huzur arayanların işi değildir. Kutsallarınızı kapının önünde bırakmaya hazır değilseniz, edebiyat hayatınızda olmasın.”

1970’li ve 80’li yılların şiir iklimindeki “biz” dili ile kendi şiirlerindeki “ben” vurgusu arasındaki farka da değinen Akif Kurtuluş, toplumsal meselelere duyarlı olmakla birlikte bireysel vicdanın önemine dikkat çekti. O dönemde toplumdaki yanlışları ve şiddeti görmezden gelemediğini belirten Kurtuluş, “Ben” demenin bencillik olmadığını, aksine kişinin kendiyle ve dünyayla boğuşması anlamına geldiğini ifade etti.

Söyleşi Akif Kurtuluş’un okurların sorularını yanıtlaması ve kitaplarını imzalaması ile sona erdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

BİLECİK

4 saat önce

Sanatla Keşif, Dokunarak Öğrenme: Bozüyük’te Çocuklar İçin Özel Atölye

BİLECİK

4 saat önce

Bozüyük Belediye Başkanı Bakkalcıoğlu’ndan Ankara Çıkarması

BİLECİK

4 saat önce

TAKSİCİLER VE TAKSİ DOLMUŞÇULARI DERNEĞİ OFİSİ HİZMETE GİRDİ

BİLECİK

5 saat önce

MHP TALAS’TAN ANLAMLI ETKİNLİK: TALAS’IN DÖRT BİR YANI AL BAYRAKLA DONATILDI!

BİLECİK

5 saat önce

İlçe Basını Pazaryeri Devlet Hastanesi’nde: Sağlıkta Güçlü Hizmet Vurgusu

BİLECİK

13 saat önce

Vali Sözer’den Bilinçli Tüketici Vurgusu: Geleceğin Farkındalığı Küçük Yaşta Başlar

BİLECİK

1 gün önce

Pazaryeri’li İlahiyatçı ve Eğitimci Mustafa Özen “Yaşayan İznik Hazineleri”nin 41. Belgeselinde anlatıldı

BİLECİK

1 gün önce

JASAT’TAN BİLECİK’TE DOLANDIRICILARA GEÇİT YOK: 5 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

BİLECİK

1 gün önce

Emniyetten Kaçak Tütün Operasyonu: 100 Bin Bandrolsüz Makaron Ele Geçirildi

BİLECİK

1 gün önce

MHP Bilecik İl Başkanı İbrahim Bağ’dan Net Mesaj:“Devletin İtibarı Siyasi Polemiklere Malzeme Edilemez”

BİLECİK

1 gün önce

BAŞKAN SUBAŞI’NDAN BAYRAĞA ALÇAK SALDIRIYA SERT TEPKİ

BİLECİK

2 gün önce

BAŞKAN ZEKİYE TEKİN’DEN BAYRAĞIMIZA YÖNELİK SALDIRIYA SERT TEPKİ

BİLECİK

2 gün önce

Pazaryeri’nde Büyük Gün Yaklaşıyor: Gözler TOKİ Kurasında!

BİLECİK

2 gün önce

Osmaneli Esnafında Güven Tazelendi: Aydın Yıldız 6. Kez Başkan

BİLECİK

2 gün önce

CHP’ye Yıldırım Gibi Yanıt: “En Büyük Hazımsızlığınız Türkiye’nin Sarsılmaz Birliğidir”

BİLECİK

2 gün önce

Bilecik Belediyesi’nden Çocuklara Tatil Şöleni

BİLECİK

3 gün önce

Gölpark Kış Festivali’ne Siyasi Tartışma Gölgesi

BİLECİK

3 gün önce

MHP’den CHP’li Başkana cevap gecikmedi! “Her Etkinliği Polemiğe Çekmeyin”

BİLECİK

3 gün önce

CHP’den Gölpark Kış Festivali açıklaması

BİLECİK

3 gün önce

Pazaryeri’nde Üreticiye Tarımsal Bilgilendirme