DOLAR 42,5320 0.06%
EURO 49,6229 0.05%
ALTIN 5.774,180,38
BITCOIN 3914674-1.20443%
Bilecik

KAPALI

SABAHA KALAN SÜRE

2 okunma

Pazaryeri’nde Şerbetçiotu Hasadı ülke Ekonomisine Can Katacak

ABONE OL
20 Ağustos 2025 10:59
Pazaryeri’nde Şerbetçiotu Hasadı ülke Ekonomisine Can Katacak

Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde yetiştirilen ve ilçenin başlıca geçim kaynağı olan “yeşil altın” olarak bilinen endüstriyel bitki şerbetçiotu, bu yıl da bereketli bir hasatla ülke ekonomisine katkı sağlayacak.

Türkiye’de sadece Pazaryeri ilçesinde yaklaşık bin 500 dekar alanda üretimi gerçekleştirilen şerbetçiotu özellikle içecek, gıda, ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılırken, şerbetçiotu, ilçede yüzlerce ailenin geçim kaynağını oluşturuyor. Her yıl binlerce ton üretimin gerçekleştiği Pazaryeri’nde bu sezon verimliliğin yüksek olması ve geçtiğimiz günlerde fiyatı Aroma cinsi 93.18 TL, Brewers Gold, Ege, Erciyes ve Pazaryeri cinsleri 90. 48 TL olarak açıklanmasıyla hem çiftçilerin hem de ilçenin ekonomisine canlılık katıyor.

Hasadın başlamasıyla ilçedeki şerbetçiotu işleme tesislerini gezen Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin burada işçilere kolay gelsin dileklerinde bulunup sezonun hayırlı olmasını temenni etti.

Başkan Tekin “Türkiye’de sadece Pazaryeri ilçemizde yetiştirilen şerbetçiotu bitkisi birçok alanda faydalı bir bitkidir. Hem tıpta hem de gıda alanında faydalı olan şerbetçiotu bitkisinin önemli olan özelliklerinden bir tanesi de hanımlar için kozmetik de çok faydalı bir bitki yatıştırıcı özelliği var. Bu görmüş olduğumuz kozalaklarımızı annelerimiz bebekler, uyku düzeni bozuk olan bebeklerimizde şerbetçiotu yastığı yapıyoruz. İlçemizde gelenek haline geldi. Uzun yıllardan beri şerbetçiotu yastığını kullanan annelerimiz var. Bununla birliktede ekşi mayalı ekmeklerimizde de biliyorsunuz ekşi mayalı ekmeklerimiz en faydalı ekmeklerimizde de şerbetçiotu kozalağımızı suyun içine batırıp oradan çıkan suyla ekmeklerimizi mayalıyoruz daha sağlıklı ekmekler üretiyoruz Pazaryeri ilçesinde. Hem çiftçilerimize hem de birçok alanda faydalı olan şerbetçiotu bitkimizin hasat mevsimindeyiz. Bugün hasat başladı tüm ilçemize üreticilerimize ülkemize hayırlı uğurlu olsun. İlçemizde üretimi yaklaşık bin 500 dekar alanda olan şerbetçiotundan bu yıl bereketli bir hasat bekleniyor. İnşallah temenni ediyoruz ki çiftçimizde gülecek, üretim yapan bütün kurumlarımızda gülecek. Hem bereket anlamında hem ekonomik anlamda faydalı olabileceğini düşündüğümüz bir hasat dönemindeyiz. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.