Münür Şahin: “Bu karar Türk Dünyası’nın gönül bağlarını daha da güçlendirecek”
Türk soylu kardeşlerimizin Türkiye’de meslek ve sanatlarını serbestçe icra edebilmelerine yönelik önemli bir düzenleme yürürlüğe girdi.
10 Ekim 2025 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi (Karar Sayısı: 10476) ile 2527 sayılı Türk Soylu Yabancıların Türkiye’de Meslek ve Sanatlarını Serbestçe Yapabilmelerine Dair Kanun yeniden düzenlenerek daha kapsamlı ve net bir yapıya kavuşturuldu.
Yeni düzenleme; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Ahıska Türkleri, Uygur Türkleri, Irak Türkmenleri ve diğer Türk topluluklarını doğrudan kapsıyor. Böylece Türk soylu kardeşlerimiz, gerekli yönetmelik şartlarını taşımak kaydıyla Türkiye’de mesleklerini icra edebilecek, kamu veya özel sektörde çalışabilecek ve işyeri açabilecek.
Osmaneli önceki dönem Belediye Başkanı Münür Şahin, alınan kararı “tarihi bir adım” olarak nitelendirerek şu açıklamalarda bulundu:
“Türkiye Cumhuriyeti, sadece sınırları içindeki vatandaşlarının değil; gönül coğrafyamızdaki tüm Türk kardeşlerimizin de umudu ve güvencesidir. Bu karar, Türk dünyasının kültürel ve manevi bağlarını güçlendiren tarihi bir adımdır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Türk ve İslam coğrafyasına sahip çıkan bir anlayışla hareket eden devletimiz, bu düzenlemeyle bir kez daha büyüklüğünü göstermiştir.”
Münür Şahin, Türk Dünyası Teşkilatı bünyesindeki sekiz Türk devletinin iş birliği sürecine dikkat çekerek, “Bu kararla sadece soydaşlarımız değil, Türk dünyası da kazanmıştır. Ortak dil, ortak tarih ve ortak kültür temelinde yükselen bu birliktelik, gelecekteki büyük adımların da habercisidir” ifadelerini kullandı.
Şahin, özellikle bulunduğu ülkelerde baskı altında yaşayan Türk topluluklarına tanınan bu kolaylığın, Türkiye’nin insan odaklı diplomasi anlayışının bir yansıması olduğunu vurguladı:
“Bu düzenleme sadece bir hukuk metni değil, bir gönül sözleşmesidir. Türkiye, mazlumun yanında duran, soydaşını koruyan bir devlettir. Suriye’den Irak’a, Filistin’den Libya’ya kadar nasıl ki mazlum halkların sesi olduysa, şimdi de Türk soydaşlarının sesi oluyor.”
Münür Şahin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde alınan bu kararın, “Türk ve İslam dünyasının liderliğini perçinlediğini” belirterek,
“10 Ekim 2025, Türk Dünyası için tarihe geçecek bir gündür. Bu karar, geleceğe daha güçlü yürüyen bir Türk milletinin, kardeşlerine el uzatan büyük Türkiye vizyonunun ifadesidir” dedi.
Münür Şahin, açıklamasını “Türkiye Cumhuriyeti, her zaman soydaşlarının, kardeşlerinin ve gönül coğrafyasının yanında olacaktır” sözleriyle tamamladı.
1
Tabiat parkındaki gölette kadın cesedi bulundu
1627 kez okundu
2
Pazaryeri’nde Bayram Öncesi Alarm Seviyesi: Emniyetten Gece Gündüz Sıkı Denetim
678 kez okundu
3
Sarıdayı köyünde Düşen Yıldırım Korku Dolu Anlar Yaşattı: Birçok Elektronik Cihaz Kullanılamaz Hale Geldi
650 kez okundu
4
Pazaryeri’nde okulda yangın paniği
517 kez okundu
5
Pazaryeri Belediyesi Meclisi Olağanüstü Toplandı
450 kez okundu